Sziasztok!Kapható még új gumikéder a 306-oshoz? Cserélném mindkét oldalt az ajtók körül, és lenn a küszöböknél is.Köszi a választ!
Sajnos mostanában nem férek hozzá a serviceboxhoz, de igen kicsi esélyt látok arra, hogy emberi áron újonnan kapható ilyen...
Szia Zimu!Köszi a választ! Esetleg érdemes a UNIX-nál, Bárdinál érdeklődni, vagy eleve esélytelen szerinted? Márkaszerviz?
Szia Mersault, szerintem inkább csak márkaszerviz, de inkább ülve hallgasd végég, mennyibe kerül... ;-)
Sziasztok,a klíma sajnos megadta magát,szerelőnél volt,feltöltötték,kb.egy hétig jól hűtött,aztán egyre rosszabbul,újra szerelő,infra lámpával ellenőrizték,legalább nyolc helyen engedi a gázt,azt mondták nem érdemes javítani,túl sokba kerülne.Az alany 1.4-es S3-mas,2000 kiadású,minden tökéletesen működik,aklímát kivéve.Szerintetek javítható még gazdaságosan?
Ezt Neked kell eldöntened... Ha 100.000 Ft-ba kerülne, én akkor is megjavíttatnám, ugyanis eszem ágában sincs eladni a 306-osomat... ;-)Klíma nélkül én nem szeretem...
Sziasztok!Mostanában a szokásosnál is jobban visszafogja a kocsimat a klíma.Gázadásnál majdnem olyan érzés, mintha kamiont húznék. Persze eddig is lomhább volt ha ment a klíma, de ennyire azért nem.Mi lehet az oka?
Sziasztok!Ha már volt szó róla, bocs: S3 műszerfala jelzi azt, ha kopott a fékbetét? Ahogy nézegettem a műszerfal világítást, elvileg tudnia kéne (12-es).
A műszeregységben valóban ott a helye a jelzőlámpának hozzá, de én eddig (furcsa módon) csak S1-ben láttam kiépített fékbetétkopás-jelzőt, S2-nél és S3-nál nem. Szinte 100%, hogy a Te autódban sincs meg a vezetékezés hozzá.De ha kiszereled a műszeregységet, és fény felé tartod, más érdekességet is láthatsz: nekem így tűnt fel, hogy a biztonsági öv becsatolására figyelmeztető jelzőlámpa is helyet kapott. Aztán jobban utánanézve kiderült, hogy a karosszéria-kábelkötegben is ott van, a csatlakozója pedig papírszalaggal van hozzárögzítve a kábelköteghez a vezetőülés alatt. A műszerfali kötegből nálam hiányzott, de ezt kipótoltam, és egy Xsarából kibontott övcsat felhasználásával lett mikrokapcsolóm is, így nálam már ez funkcionál. ;-)De ez utóbbi a korai S3-asoknál tudtommal nincs, mert ugyanezen a helyen azoknál egy nyitott ajtókra figyelmeztető jelzőlámpa kapott helyet, ami persze szintén sosincs gyárilag bekötve. Ez utóbbihoz a tippek-trükkök rovatban láthatsz egy leírást, valaki korábban beüzemelte, bár emlékeim szerint csak az első két ajtóhoz.Ha már itt tartunk: a hátsó ajtók zárjaiban is ott vannak S3-nál a mikrokapcsolók, de csak a nagyon gazdagon felszerelt 306-oknál van funkciójuk: ezek a mikrokapcsolók vezérlik az utastéri lámpákat. Ezeket is beüzemeltem, olyan formában, hogy nálam (az egyébként szintén általam utólag beépített) hátsó utastéri lámpát csak a két hátsó ajtó vezérli, az első ajtók nyitásától tehát függetlenítettem. Azt, hogy fokozatosan erősödő-halványuló fénnyel kapcsoljon fel-le, azt egy első generációs Xantiából származó kis külön vezérlővel oldottam meg...
Szia Zimu!Köszi a választ. Sajnálom a dolgot, mert szerintem különösen hasznos infó lenne, nagy kár, hogy ez nincs bekötve. Nem is tudom, miért... (költségcsökkentésből? de akkor meg minek van az előkészítés?...)Ha már itt tartunk: a hátsó ajtók zárjaiban is ott vannak S3-nál a mikrokapcsolók, de csak a nagyon gazdagon felszerelt 306-oknál van funkciójuk: ezek a mikrokapcsolók vezérlik az utastéri lámpákat.Nekem ez gyárilag benne van, a fokozatosan elhalványuló fény is. A nyitott ajtókra figyelmeztető lámpa nincs bekötve, mezei sípoló (kissé idegesítő) hangjelzés van csak.Úgy tervezem/tervezzük különben, hogy ha csak nem történik valami extra nagy baj, akkor egy jó 4-5 évig még marad a gép nálunk. Ritka szerethető, szép, kellemes és kényelmes autó. Lehetne persze erősebb, gyorsabb, autópálya tempónál halkabb, de igazából nincs sok értelme. A menetkomfortja egy kategóriával feljebb is elmenne és ami ennél újabb, az sokkal drágább is, tele felesleges cuccal, ami inkább bosszantana és levenne a még jó értelemben nyersnek, természetesnek mondható vezetési élményből.
A fokozatosan elhalványuló belső világítás S3-nál széria-dolog.Ezen meglepődtem, hogy van hátsó utastéri lámpád és a hátsó ajtók is vezérlik a belső világítást. Úgy emlékeztem, hogy alacsonyabb felszereltségű (talán Saint Tropez) az autód, de hát valószínűleg rosszul tudtam. Nekem a 2001-es XR-ben a vezeték-előkészítés sem volt meg hozzá sem a karosszériakábelkötegben, sem a tetőkábelben, teljesen nulláról kellett csinálnom. Aztán a hátsóajtó-kábelkötegeket igazán feleslegesen egészítettem ki a szükséges két plusz vezetékkel, mert mire kész lett, pár hónapon belül sikerült egy hátsó elektromos ablakemelő-szettet vennem, azokban az ajtó-kábelkötegekben meg persze ez a két szükséges vezeték is benne volt. Persze sebaj, elajándékoztam valakinek, hogy könnyen lehessen hátsó utastéri lámpája...
Sziasztok!Kiégett a műszerfalvilágítás a bal oldalon, és úgy gondoltam, hátha érdemes újra nekifutni a régóta tervezgetett világításcserének. Valakinek van tapasztalata esetleg olyan műhelyről Budapesten, ahol vállalnak cserét plazma számlapra? Hol lehet plazma számlapot kapni S3-as 306-oshoz? (És egyúttal cserélném a fűtéspanelben is az izzókat).Ez a színvilág tetszene:https://www.306oc.co.uk/forum/archive/index.php?thread-10153.htmlhttps://moman.pl/en/home/250-201-volkswagen-golf-3-design-3-plasma-tacho-glow-gauges-tachoscheiben-dials.htmlValaki esetleg?
Sajnos semmi ilyenben konkrétumot nem tudok.Max ha csak simán izzókra szeretnéd cserélni, a csere menetét tudom megadni - a középkonzolhoz is.
Sziasztok!Menet közben időnként tompa kopogást hallok a jobb első kerék felől.Megemeltem, és mindkét első kerék forgatásakor kopogás hallatszik egészen bentről, a váltó környékéről.Féltengely készül megadni magát?
Sziasztok!Talán volt már szó róla, de ha nem, akkor érdekelne, hogy szerintetek érdemes cserélni manuális váltóban az olajat? Ha igen, csinálta már valaki? Megoldható az olajcsere egy szakszervizben? Mennyi km után lehet javasolt a csere? Vagy teljesen felesleges az aggodalmam?Köszi a választ előre is!
Ennyi idős autóknál már kimondottan ajánlott lecserélni, igen. Oldalt van egy leeresztő- és egy feltöltő nyílás is a váltón. Általános szerelő is könnyűszerrel le tudja cserélni, nem kell szakszerviz. Potosan két liter váltóolaj kell, 75W80.
Szia! Köszönöm a választ! Nagy tétben mernék fogadni, hogy az eddigi 230e km alatt 2001 óta még soha nem volt cserélve az olaj. Szerintem megvárom a következő olajcserét, és jövőre megejtem a cserét, habár lehetséges, hogy nem várok vele addig. Nem lehet egy nagy költség, viszont jó lenne nyugodtan aludni és megőrizni az amúgy jó állapotban lévő autót, ameddig csak lehet ebben az egyre furább (autós) világban... Van esetleg konkrét tipped az olajra? Total? Vagy valami más?
Ugyanígy vagyok vele én is: ameddig csak bírom, meg szeretném tartani kis autómat. Kimondottan a Total 75W80-at javaslom. Emlékeim szerint nem is volt drága.
Köszönöm, így teszek, a 240e km-es olajcserénél megejtem a váltóolaj cseréjét is, totál biztos, hogy Total megy bele!
Szia! Nekem is Total 75W80-at tettek bele. Hihetetlenül mocskos volt már, szerintem 18 év után még a gyári volt benne.3 és fél éve cseréltettem, akkor kb. 8-10.000Ft volt munkadíjjal.Érdekesség a kezelési útmutatóból:Mechanikus sebességváltóba kizárólag TOTAL Transmission BV 75W 80 új készítményt ír elő.Mechanikus sebességváltó karbantartása: "Nincs szükség olajcserére. A folyadékszintet a gyártó karbantartási tervének megfelelően ellenőrizzük."
Szia!Köszi az infót! Mindenképp ki fogom cseréltetni a váltóban is az olajat, szerintem itt Budapesten egy külső kerületben nem drágább ma sem a csere. Total 75W80 lesz nekem is, az biztos. (Különben megnéztem, az 1.6-os motorhoz 2,5 liter kell.)
2 liter kell bele
Hm, a használati leírás szerint 2,4 liter:https://www.hasznalati-utasitasok.hu/peugeot/306-2002/haszn%C3%A1lati-utasit%C3%A1s?p=118
Sziasztok.Először is Boldog új évet.Most hogy megoldódott az airbag probléma, ( Köszi Zimurgy) megjött a tél és előjött egy másik ami sokkal idegesítőbb. Eleve hogy avíz hőfoka nem megy fel 70 c foknál jobban. Már teljes egésszében le van takarva a hűtőrács elöl, így 85 ig felmegy. A fűtés viszont pocsék. 85 fokos víz mellett is épp meleget fúj. Az ablakok ellenben nagyon párásodnak. A szélvédőre fújó levegőt alig lehet érezni kézzel ( max ventilátor kapacitáson ). Ha minden lezárok akkor lehet bal oldalon valami érezni.Jobb oldalon továbbra is párásodik. Hol keressem a hibát? Egyáltalán mi lehet a hiba? A ventilátor megy. A terelőlapátok működnek. az hogy melegebb legyen ki kell cserélni a radiátort? Előre félek hogyha hidegebb lesz kabátba kell lenni a kocsiba mint anno a trabantba. Ez S3 kombi 1,6 benzines klimás
Félő, hogy a radiátor részlegesen már eltömődött, és emiatt van ilyen gyenge fűtésed. Peugeot9 kollégának a radiátorcsere egyből megoldotta az ilyen jellegű problémáját.Egyébként az én 1.4-es S3-asom is 70-75 fok körüli hőmérsékletet mutat, igen-igen ritkán megy magasabbra. A fűtésem ellenben rendben van. Párásodási gondjaim sem szoktak lenni, bár az is igaz, hogy ebben nyilván a garázs is sokat segít.A szélvédőre irányuló levegőáram az nálam is szerény, és szerintem az is gond, hogy a levegő-csövek, amelyekben az utastérben a levegő áramlik, igen szerény minőségű csatlakozási pontokkal rendelkeznek, a toldásoknál valami vékony szivacs hivatott letömíteni, ami szerintem a fő gond.
Zimurgy.Küldtem privit, és telszámot. Ha tudsz küldjél légyszi felhívnálak. SOS kéne tanács.
Sziasztok!Nos, az autót tegnap eladtam. Fáj a szívem, de úgy hiszem, nagyon jó helyre került és értő kezekbe, ahol még sok-sok évig szolgálhat. Ez a legjobb forgatókönyv, mert a bontó mint dicstelen végállomás méltatlan lett volna. Zimurgynak köszönöm a rengeteg segítséget és tanácsot, illetve mindazoknak, akik válaszoltak a kérdéseimre. Remélem, a 306-osok még sokáig az utakon maradnak, ahogy a többi régi szép Peugeot típus is. Egyre fontosabb lenne a jelenlétük ebben a mai uniformizált-degenerált SUV-os autós világban. Itt köszönnék el: sok balesetmentes kilométert kívánok mindenkinek, vigyázzatok magatokra és az autóitokra! Sziasztok!
Szia Mersault, példaértékű volt végig, ahogy az autódhoz viszonyultál, nagyon jó volt olvasni a bejegyzéseidet!Jó egészséget, sok balesetmentes kilométert kívánok, bármilyen autóval fogod is folytatni.
Sziasztok!Utazások előtt legtöbbször google maps-on szoktam útvonalat tervezni.Egy ideje arra lettem figyelmes, hogy az autó az útvonal tervezőhöz viszonyítva 10 megtett kilométerenként +1 kilométert mér. Múltkor a maps szerint 120 km-es út végére a kocsiban 132km volt.Valaki tud erre magyarázatot? Van egy tippem, de inkább megvárok egy-két hozzászólást. Köszönöm.
Szerintem meglehet, hogy kisebb kerületű gumit használsz, mint ami gyárilag kellene.