Szia,Hibakód kiolvasással kezdenék. Addig kár alkatrészeket cserélgetni vaktában. Azok közül amit leírtál, bármelyik lehet.
SziaA benzinszivattyú nem okoz ilyen hibajelenséget.A leírtak alapján vagy trafó vagy pedig az egyik injektor (általában az 1es) szórakozik.Ezeket a köröket pont ugyanezzel a hibajelenséggel már végigfutottam régebben Az alkatrészeket tekintve pedig van egy doboz maradék cuccom amiben van működő trafó és 3db bevizsgált és tisztított injektor is amit ha megunok kerülgetni kidobom a kukába de ha valaki hasznát tudja venni akkor szívesebben odaadnám mint kidobnám csak el kell jönni érte.üdv:Krisztián
Persze ha van maradék cucc, akkor lehet cserélgetni. De amikor valaki elkezdi megvenni a trafót, aztán az injektorokat, benzinszivattyút, aztán a végén kiderül, hogy valami apróság miatt volt az egész, az kellemetlen nem? Személy szerint jobban szeretek hibakereséssel kezdeni, mint alkatrész cserélgetéssel. (ha nincs ingyen elérhető pótalkatrész...)
Most kaptam vissza az autót a szerelőtől.Rosszabb lett, mint volt. A rázkódás megmaradt, viszont most nagyon enyhén húz balra a kormány ráadásként...A jobbos féltengely kapott új támasztócsapágyat, mindkét első teleszkóp cserélve lett, toronycsapágyak is, kutyacsontok is.A szerelő szerint a motor- és sebességváltó tartóbakok teljesen jók, a kerékcsapágyak szintúgy.Most, az új teleszkópokkal az orra kissé magasan áll. Nekem nem tűnt fel, de a szerelő szerint ez a kezdő hátsó futómű-elhalálozás miatt van, és szerinte a hátsó futómű miatt van a rázkódás is.Nekem ez furcsán hangzik.Amit eddig nem jól írtam: sebességfokozat-független, tehát ha negyedikben kihúzatom 95-ig, akkor is csinálja, nem csak ötödikben.Ezek alapján valami vélemény, sejtés valamelyikőtöknek? Futóműállításra biztosan vinni fogom, no de aztán mi legyen, nem tudom...
Újabb fejlemény: ma futómű-állításon voltam az autóval.Azt mondták, hogy valami keveset állítottak elöl az összetartáson, és hogy hátul mindkét oldalon 1,5 fok a kerékdőlés, elvileg jó. Semmiféle futómű-tartóbak, vagy egyéb elhasználódott dolgot nem találtak, pedig előtte szóltam, hogy mi is a szituáció. Sajnos ez is olyan műhely, hogy közben nem engednek az autó közelébe.A munkafelvevő végül még annyit mondott, hogy hátha fűrészfogasan kopottak a gumiabroncsaim, amiatt csinálja.Ezért kaptam magam, és egy garnitúra mindössze egyetlen szezont futott kölcsön-kerékgarnitúrát felszereltem, és próbaútra vittem.Minden pontosan ugyanolyan, mint volt, talán a kormány oldalra húzása a futóműállítás óta megszűnt.A tanácstalanságom teljes.
Szia Zimu!Azért lett magasabb az eleje, mert az utángyártott gátlóknak általában 1 cm-es hosszabb a szára, így az egy picit emel, meg ugye új.A hátsó híd ha rossz lenne, sem okoz ilyet.A kerék centírozási hibáját kizárhatjuk.Nem volt olyan, hogy valamelyik kerék nehezebben ment fel a tehermentesítőre? Mert ha el van ütve kicsit és szorosan megy fel a kerék (kerékcsavarral kell ráhúzatni) az is okozhat ilyet.Én váltó vagy féltengelyre gyanakodnék, de nem merném biztosra mondani... Vagy még valamelyik motor-váltó tartóbakra tudok gondolni. Esetleg érdemes lenne megnézni, hogy az utasoldali motortartó alatt nincs-e kirepedezve a lemez, mert nagyobb motoros verzióknál hajlamos.
Köszi a hozzászólásodért!Most ott tart az ügy, hogy vettem felújított féltengelyeket, mindkét oldalra. Szombaton elvileg be is lesznek építve, Sohadani kolléga volt olyan szíves, hogy felajánlotta a szerelést!Sőt: neki vannak kölcsönbe bontott féltengelyek, először azokkal tervezzük tesztelni, és ha mégsem ott a gond, akkor visszaadják az árát.
Ma megtörtént a várva-várt beavatkozás Sohadani jóvoltából.Jó lett! Dani, itt is nagyon-nagyon szépen megköszönöm a hatalmas segítségedet!Ahogy sejthető is volt: az eddigi szerelőm trehány munkát végzett, és a kotyogós féltengelyeimre azt mondta, hogy azok még biztosan jók.Már a próbaképpen beépített használt féltengelyekkel is teljesen megszűnt a rázkódás.Ha rá hallgattam volna, ak angrykor most kapott volna egy új hátsó futóművet az autó, és ugyanúgy rezonálna...Sajnos a motorból még továbbra is folyik az olaj, viszont Dani két szivárgási pontot is beazonosított, tudok merre indulni.Ennyit az eddigi szerelőmről: odavittem két hibajelenséggel, hogy rázkódik az autó, és folyik az olaj. Elkért munkadíjra 125.000 Ft-ot (az alkatrészeket én vittem), és bár egy csomó dolgot kicseréltek az autón (tengelykapcsolót is, komplett vezérlést is kapott), mégsem szűnt meg egyik sem.
Ma megtörtént a várva-várt beavatkozás Sohadani jóvoltából.Jó lett! Dani, itt is nagyon-nagyon szépen megköszönöm a hatalmas segítségedet!Ahogy sejthető is volt: az eddigi szerelőm trehány munkát végzett, és a kotyogós féltengelyeimre azt mondta, hogy azok még biztosan jók.Már a próbaképpen beépített használt féltengelyekkel is teljesen megszűnt a rázkódás.Ha rá hallgattam volna, akkor most kapott volna egy új hátsó futóművet az autó, és ugyanúgy rezonálna...Sajnos a motorból még továbbra is folyik az olaj, viszont Dani két szivárgási pontot is beazonosított, tudok merre indulni.Ennyit az eddigi szerelőmről: odavittem két hibajelenséggel, hogy rázkódik az autó, és folyik az olaj. Elkért munkadíjra 125.000 Ft-ot (az alkatrészeket én vittem), és bár egy csomó dolgot kicseréltek az autón (tengelykapcsolót is, komplett vezérlést is kapott), mégsem szűnt meg egyik sem.
Sziasztok!Jól tudom, hogy a normális, még elfogadható olajfogyasztás max. 0,5l/1000 km? (A mostani olajfogyasztásom ~1,5 liter/4500 km.) 1,6 98 LE benzinmotorról van szó.Köszi!
Szerintem ez már sok, így érdemes megkeresni az okát.
Köszi a gyors választ. Valami tipp első körben esetleg? Szimering?
Szia! Nekem is ugyan ilyen tipusú oroszlánom van,csak nekem 1000 km evett már 1 litert. Hengerfej felújításon esett át.Sikba csiszolás szelep vezető csere szelep csere szimering csere. és ha már szét lett bontva főtengely csapágy és dugattyú gyűrűk is cserélve lettek.Azóta nem eszi az olajat ,jobb a fogyasztása is és érezhetően fürgébb lett.
Köszönöm a választ! Mindez a műtét mikor esett meg az oroszlánnal? Mennyibe fájt összesen, ha szabad kérdenem?
Ez tavaly november végé, és 170 ezerben állt meg.
Hello. Km mennyi van az autóban?Általában szelepszár szimering miatt szokták enni az olajat.
Szia Kolin! 214000 km, valós. Ennek a cseréje mennyi lehet szerinted (anyag+munka)? Komoly meló?
A szimering nem drága, kb. 8 ezer Ft a 8 db. Ha jól emlékszem volt aki kicserélte hengerfej levétel nélkül, úgy nem vészes. Ha le kell venni akkor a hengerfejet, akkor húzósabb, mert tömítés, csavarok, hengerfej síkolás, meg persze a munkadíj is több.
SziaNekem az 1.4-es csinált ilyet,mikor szerelő javaslatára 10w40 olajat raktam bele.Akkor a két olajcsere periódus közt (15EKm) rá kellett tölteni mert lement a minimumig.Visszatértem a Total Quartz 9000 5w40 re és a következő cseréig a min/max jelzés feléig ment le.Szóval én megpróbálnám az 5w40-et,ártani nem árthat.
Sziasztok!Kuplung szett csere előtt állok. Azt szeretném kérdezni hogy az automata állítású kuplung bowden kiköthető-e úgy hogy az összeszerelés után még újra használható legyen?Kikötés után nem ugrik-e szét az állító szerkezete?Van-e lehetőség az esetleges visszaállítására,alaphelyzetbe állítására?Előre is köszi a segítségeket!Üdv.Gabi
Sziasztok!Tapasztaltabb "verdások" segítségét kérném! Az történt, hogy a hátsó üléssort le kellett (volna) döntenem, egy terjedelmesebb tárgy szállítása miatt (hatchback-ről van szó). Az ülőlapokat fel is tudtam hajtani, azzal nem is volt probléma, azonban a háttámlákat nem tudtam teljesen (közel vízszintesig) lehajtani, mert a hátsó fejtámlák útban voltak, konkrétan az első ülések háttámlájába ütköztek.A megoldás - nyilván - az volna, ha a fejtámlákat kivenném, azonban ez sem szép szóval, sem imádsággal, sem nyers, brutális erővel nem sikerült. (Ésszel meg, annak hiányában, nem próbálkoztam... )Szóval ha valaki tudja, hogyan lehet a fejtámlákat hátul kivenni, és ezt megosztaná, annak nagyon hálás volnék!Előre is köszönöm.
A háttámlában lévő furatoknak van egy kis műanyag perselye. Egyik oldalin van egy jól látható rész, amelyet puszta kézzel könnyű benyomni.Ha ezt megteszed, már jön is könnyedén ki... ;-)
Sziasztok!Amíg pár hónapja a hátsó ablaktörlővel gyűlt meg a bajom (egy relét kellett cserélni), most az első ablaktörlő állt meg az M7-esen két törlés között... Mi lehet a baj szerintetek? Mennyire jellemző hiba ez? Motorcserére készüljek, esetleg megszorult valami? Elég bosszantó ez a sok elektromos nyűg, mert máskülönben az autó hibátlanul és nagyon szerethetően teszi a dolgát.Köszi előre is választ!
Az esetek igen jelentős részében az a gond, hogy az esőcsatorna lefolyója eltömődik falevelektől, stb, aztán megáll a víz, és egy idő után eléri az ablaktörlő motor alját, és utána kinyírja. Sajnos a teljesen korrekt takarításhoz ki kell szerelni az ablaktörlő-mechanikát és a motort is, és teljesen csak úgy férni hozzá.Ha nem ez a gond, akkor érdemes a kék reléjét, és főleg a relé-foglalatot átnézni, hogy nincs-e beégve?
Köszi Zimu a gyors választ, Rád mindig számíthatok. Nem vagyok egy bütykölős fajta, elviszem szervizbe, nem lehet egy túl nagy munka és remélhetőleg nem is túl költséges. (SOS meg kell csinálnom, mert ez biztonsági eszköz, nem tréfadolog, halaszthatatlan.) A reléket ellenőrizni fogom!
Még annyit, hogy a kék relé a biztitábla alatt/mögött van, eléggé elrejtve, feltéve, hogy nincs esőérzékelőd. Ha van esőérzékelő is, akkor nincs kék relé, hanem helyette két fekete normál ötlábú relé van...
Zimu,Biztos volt már a kérdés, de egy gyors keresés után nem találtam: mikor javasolt cserélni a vezérműszíjat, görgőkkel (ill. Te mikor szoktad cserélni)? Olvastam, hogy a korai 306-osok esetében (a '90-es évek eleji szériáknál) 50e-60e km után célszerű volt cserélni, a benzineseknél. S3 esetében mekkora a csereperiódus? (Most kb. 42e km van az enyémben).
Szerintem 60.000 km-nél korábban végképp felesleges. Vagy 6 év, ha keveset autózol. Nem csak görgőt, hanem vízpumpát is szoktam cseréltetni ilyenkor.
Aha, szóval akkor a csereperiódust a későbbiek során sem hosszabbították meg, és az S3-asoknál is javallott a 60e km. Nekem ez különben elég rövidnek tűnik, főleg a 2000-es évek idején, de persze jobb félni, mint megijedni. (A '80-as években is tipikus volt már a 80.000-100.000 km-es csereperiódus. Jellemző kivétel a Fordoknál volt, ott a Zeta-motoroknál kellett 60.000 kilométerenként, vagy előbb cserélni.) A vízpumpa cseréje természetes, persze.Köszi a választ!
Sziasztok tanácsot szeretnék kérni hűtőventilátorral kapcsolatban.Relék jók néha napján el is indult de egy ideje megint nem 3 relé a hűtőn jó a barna jeladó jó a ventilátor motor is jó. Egy autóvillamosságis srác szerint a vezető oldalon a műanyag dob alatt van a vezérlése valószínű az krepált be.Valaki találkozott már hasonlóval? Klimás a 306 de a klima venti sem megy.
Szia, igen, az a Bitron gyártmányú vezérlőelektronika lehet problémás, főleg a csatlakozója rothadhat be. A vezetőoldali fényszóró alatti lemezre alulról rögzítették, tehát a dobbetétet kivéve lehet hozzáférni. De a bal oldali első nyúlványban lévő körcsatlakozó-pár is hajlamos a kontakthibára, és a hűtő alsó sarkánál (szintén a vezetőoldalon) lévő pici körcsatlakozó-pár is, ez csak a ventillátorokhoz és azok reléihez megy.
Sziasztok!A légszűrőházon lévő kartercsonk egy jó ideje erősen repedt volt, és ma egy kis bütykölés közben le is tört..Kérdésem, hogy lehet-e így menni vele, amíg nem veszek egy új légszűrőházat, vagy nem tanácsos?Apropó, légszűrőház. Újat, vagy jó állapotú bontottat ajánlanátok? Köszönöm a segítséget előre is!
Hali! Év végén a következő évi szépészeti/állagmegóvási feladatokat tervezem.Így én is egy kérdés miatt jöttem fel ma este.Szóval az enyémnél lötyög a váltókar. Még nem túlzottan zavaró, de már kéne vele foglalkozni.Jó tudom, ilyenkor kulisszát kellene cserélni?Valakinél volt már ilyen? Kb. mennyit kell a szerelőnél hagyni a munkáért?Köszi!
Szia!Nálam volt már kulissza csere. A srác, akitől vettem az autót (és aki maga is autószerelő, sőt, busszerelő volt) többször is cserélte korábban, javította, de végül annyiban hagyta. Ez ilyen, lötyögős. Én megszoktam, engem nem zavar. Együtt lehet élni vele. A korszak Renault-váltóihoz képest szerintem jobbak a PSA váltói. (Vezettem a korszak Clioit, Twingoit, tapasztalat.)
Szia! Köszönöm a választ. Azt hittem, ennél azért feszesebb volt új korában.Nekem francia összehasonlítási alapom nem volt, csak egy régi Swiftet és 1. szériás 20 éves Punto-t vezettem előtte.Azoknál semmi lötyögése nem volt a váltókarnak.